Samsung Galaxy Z Flip 5 recension


Samsung Galaxy Z Flip 5 recension

 

Utan tvekan är Samsung Galaxy Z Flip 5 en fantastisk flip-telefon. Eftersom Samsung behöll alla funktioner och funktioner som fungerade så bra för förra årets Flip, samtidigt som den förbättrade skärmkvaliteten, lade till en ny processor och skapade ett gångjärn som gör att Flip 5 kan vikas platt när den stängs. Det viktigaste med priset är dock att Z Flip 5 erbjuder alla dessa funktioner och nya saker till samma pris som tidigare.

Ändå, är Z Flip 5 en fullfjädrad telefon? Nära detta, men inte riktigt. Detta är den bästa Galaxy Z Flip som Samsung någonsin har gjort och förmodligen den flip-telefon som de flesta kommer att vilja köpa. Galaxy Z Flip 5 är en telefon som användare tycker om när de använder den.

Samsung Galaxy Z Flip 5 recension: Design

I den första delen av recensionen av Samsung Galaxy Z Flip 5 kommer vi att kontrollera skärmen. Täckskärmen på Galaxy Z Flip 5 är relativt stor, men på displayavdelningen finns en annan viktig uppdatering som inte är så uppenbar vid första anblicken, och det är Samsungs nya gångjärn.

Samsung kallar det ett "flexgångjärn", och jämfört med gångjärnen från tidigare Z Flips kan Flip 5 vikas helt platt när den stängs. Det är inte bara mer estetiskt tilltalande, det gör också Flip 5 något smalare än Flip 4 när den är stängd. Med andra ord når tjockleken 15,1 mm från 17,1 mm.

Även om skåran på Galaxy Z Flip 4 inte var så irriterande, är dess förbättring på Flip 5 en stor förbättring. Eftersom detta gör att telefonen ser mer komplett och professionell ut, kan du tycka att 2 mm skillnad i tjocklek inte verkar vara så mycket, men denna lilla tjocklek gör att den är mycket bra att använda och bära.

En annan sak med Galaxy Z Flip 5:s gångjärn är att den känns lite lösare jämfört med tidigare generationer. Samsung erkänner samma sak på sin hemsida! Men betrakta inte denna löshet som en dålig eller negativ sak. Att öppna och stänga telefonen kändes lite stelt på Z Flip 4, även efter veckors användning. Men Galaxy Z Flip 5 känns mycket smidigare från dag ett, och även utan hacket är det väldigt enkelt att öppna och stänga telefonen. Det bästa är också att den mjukare rörelsen inte gör gångjärnet mindre robust, och du kan hålla gångjärnet i vilken vinkel som helst.

Det bör också noteras att gångjärnet på Z Flip 5 är mycket bättre designat än Motorola Razr Plus, som är känd som en av sina främsta konkurrenter. Motorolas vipptelefon låter mer när den öppnas, och om du försiktigt gnuggar ihop de två halvorna när de är stängda kan du känna och höra dem röra sig mot varandra. Galaxy Z Flip 5 visar inte sådana funktioner; Samtidigt återstår det att se hur var och en av dessa två telefoner kommer att hålla efter månader av regelbunden användning. Även om Samsung-telefonen förväntas klara tidens tand mer självsäker.

Utmärkt prestanda kan ses i andra delar av designen av den här telefonen. Ström- och volymknapparna är solida och vinglar inte när du trycker på dem. Vibrationsmotorn (även om den inte är otrolig) känns bättre och avger inget obehagligt ljud. Ljudet från högtalarna blir starkare och fylligare. IPX8-betyget, även om det inte är användbart för dammbeständighet, tillåter Z Flip 5 att överleva vatten och nedsänkning som Samsung Galaxy S23 Ultra eller iPhone 14 Pro.

Samsung Galaxy Z Flip 5 recension: Täckskärm

När det gäller specifikationer är täckskärmen på Z Flip 5 en Super AMOLED-panel och dess storlek är 3,4 tum. Den har en upplösning på 720 x 748 och en uppdateringsfrekvens på 60 Hz och är täckt med Gorilla Glass Victus 2. Tekniskt sett bleknar den i jämförelse med upplösningen på 1056 x 1066 och 144Hz uppdateringsfrekvens på Razr Plus-skärmen. Z Flip 5 ser fortfarande tillräckligt skarp ut. Därmed inte sagt att skärmkvaliteten är dålig (medan den är väldigt färgstark och otroligt ljus), men Samsung skulle säkert kunna göra mer med 60Hz uppdateringsfrekvensen.

Galaxy Z Flip 5-skärmen börjar med en klocka. Det finns sex kategorier att välja mellan, flera stilar för varje kategori, och var och en kan anpassas efter eget tycke. Till exempel är en infostil som visar tid, väder, datum, batteri och aviseringsikoner samtidigt mer effektiv. Därifrån har du några huvudsakliga sätt att interagera med försättssidan:

  • Svep nedåt för att öppna snabbinställningar.
  • Svep uppåt för att komma åt dina betalkort i Samsung Pay.
  • Svep åt höger för att se alla dina aviseringar.
  • Svep åt vänster för att bläddra igenom dina widgets.

 

Den här funktionen är väldigt lik hur du interagerar med Samsung Galaxy Watch. Samsung ville att Flip 5:s wraparound-skärm skulle efterlikna hur du använder dess smartklockor. Den har ett rent och enkelt gränssnitt och är förståeligt efter några sekunders svepning.

 

Samsung Galaxy Z Flip 5 recension: Huvudskärmen

Även om täckskärmen är ny och spännande, måste vi också prata om Galaxy Z Flip 5:s huvudskärm. Designen på denna display är utmärkt! Detta borde inte komma som en överraskning, eftersom den är nästan identisk med skärmen som användes på förra årets Flip 4. Du får en 6,7-tums Dynamic AMOLED 2X-skärm med en upplösning på 2640 x 1080 och en uppdateringsfrekvens på 120Hz.

Flip 5:s skärm är underbar. Färgerna är supermättade och dyker upp direkt på skärmen, vilket gör att allt från videor till appen Inställningar ser bra ut. 120Hz uppdateringsfrekvensen är också förutsägbart bra, vilket gör att du kan vara så bekväm som möjligt med den.Det finns en skärmuppgradering i år, och det är ett hopp från 1 200 nits ljusstyrka på Flip 4 till 1 750 nits på Flip 5. Denna funktion ger tillräckligt med skärmljusstyrka under mycket soliga dagar.

Samsung Galaxy Z Flip 5 recension: Kameror

Om du har använt Galaxy Z Flip 4 kommer kamerainställningarna på Flip 5 att vara bekanta för dig. Flip 5 är utrustad med en 12-megapixel huvudkamera med f/1,8 bländare och optisk bildstabilisering. Det finns också en 12-megapixel ultrabred kamera med ett 123-graders synfält och en 10-megapixel selfie-kamera på huvudskärmen. Det är med andra ord i stort sett samma kamerasystem som förra årets Z Flip.

Till Samsungs förtjänst finns det några förbättringar i Z Flip 5 jämfört med förra årets kameror. En uppgraderad bildsignalprocessor i Snapdragon 8 Gen 2 bör översättas till bättre färgåtergivning över skärmen. Huvud- och ultravidkameran har även ett nytt "tydligt linsskydd" för att förhindra linsfläns, och selfiekameran har en något förbättrad f/2.2-bländare (jämfört med f/2.4 på Z Flip 4).

Det finns också flera förbättringar i Z Flip 5 jämfört med förra årets kameror. En uppgraderad bildsignalprocessor i Snapdragon 8 Gen 2 bör översättas till bättre färgåtergivning över skärmen. Huvud- och ultravidkameran har även en ny "clear lens coating" för att förbättra objektivkvaliteten, och selfiekameran har en förbättrad f/2.2-bländare jämfört med föregående generation (jämfört med f/2.4 på Z Flip 4).

I testerna är bilderna tagna med Galaxy Z Flip 5 väldigt lika Flip 4. Det betyder att bilder är färgglada, har stort dynamiskt omfång och är lika högkvalitativa, oavsett om du är utomhus eller inomhus. Ljuset på fotot justeras väldigt naturligt.

Samsung måste hitta ett sätt att lägga till en telekamera till Z Flip. Men samtidigt går det inte att förneka att Samsung har ett fast par kameror på Galaxy Z Flip 5. De är lätta att fotografera med, ger tilltalande resultat och är några av de bästa du kan få med en flip-telefon. Självklart fram till idag.

Samsung Galaxy Z Flip 5 recension: prestanda och programvara

När det gäller prestanda har Galaxy Z Flip 5 samma 2:a generationens Snapdragon 8-chip för Galaxy som vi såg i Galaxy S23-familjen tidigare i år. Plus 8 GB RAM och 256 GB UFS 4.0-lagring. Som väntat leder detta till bra prestanda på Z Flip 5.

Inget saktar ner den här telefonen. Från flera Google Chrome-flikar, strömmande 4K-videor eller kör tunga spel, släpar Galaxy Z Flip 5 aldrig efter. Du kan känna lite värme när du trycker på den med lång spelning eller samtidig multitasking, men det blir aldrig tillräckligt varmt för att vara alarmerande.

När det kommer till mjukvara kommer Galaxy Z Flip 5 med Android 13 och Samsungs anpassade One UI 5.1.1. Om du har använt en Samsung-telefon under de senaste åren kommer du att se hög kvalitet i Flip 5. One UI är fortfarande One UI, på gott och ont, och inte mycket har förändrats här alls.

Ett användargränssnitt är ett användargränssnitt fullt av ytterligare funktioner, av vilka några kan vara mycket användbara. Du kan lägga till anpassade appgenvägar och widgets på låsskärmen. Samsungs skärmfunktion som alltid är på är mycket anpassningsbar och går till och med över till Flip 5:s skalskärm. För att öppna vilken app du vill är Samsungs appoptimering fortfarande oöverträffad för en flip-telefon. Till exempel, i YouTube-appen, fäller telefonen på mitten videon till toppen av skärmen medan du får optimala videouppspelningskontroller nedan.

Det går dock inte att förneka hur bra Samsungs policy för programuppdatering är. Galaxy Z Flip 5 utlovar fyra år av Android-uppgraderingar och fem år av säkerhetsuppdateringar. Samsungs uppdateringspolicy är den bästa i världen, till och med bättre än vad Google erbjuder för sina egna Pixel-telefoner. Oavsett om du är orolig för nya funktioner eller viktiga säkerhetsuppdateringar, har Samsung dig täckt.

Samsung Galaxy Z Flip 5 recension: Batteritid

Precis som förra årets Galaxy Z Flip 4, har Galaxy Z Flip 5 också ett 3 700 mAh-batteri för att ge dig bara en dags batteritid för flera aktiviteter. Med andra ord introducerar många användare detta nummer som en mycket genomsnittlig batteritid.

Galaxy Z Flip 5 är en endagssmartphone och kommer aldrig att gå längre än så. Med 14-15 timmars total drifttid plus drygt tre timmars skärmtid (för huvuddisplayen) sätter den enkelt batteriet i ensiffrigt tal. Med andra ord, om du kopplar ur Flip 5 klockan 07.00 har du mindre än 10 % batteri kvar vid 21.00.

Naturligtvis sker denna gång endast vid relativt måttlig användning; Det innebär 30-40 minuters användning av Twitter, cirka 10 minuter på TikTok och Instagram, lyssnande på poddar och några timmars surfande på Internet med 5G. Visst, i vissa tester slutade det dagen med 20-30% batteri innan läggdags, men det var bara om du begränsade skärmtiden till 2 timmar eller mindre. Den bästa dagliga användningen av telefonen var 17 timmar och 30 minuters total användningstid, 2 timmar och 24 minuters skärmtid, vilket slutade dagen med 26 % kvar. Det är inte bra batteritid, men det verkar bli lite längre för varje dag du använder Flip 5.

När det kommer till laddning stöder Samsung Galaxy Z Flip 5 25W trådbunden laddning, 15W trådlös laddning och 4,5W omvänd trådlös laddning, oavsett om du vill använda den för att ladda en smartklocka, trådlösa hörlurar eller en annan telefon.

Trots rykten om en prishöjning för Samsung i år, hände det inte. Samsung Galaxy Z Flip 5 finns tillgänglig för samma utgångspris som förra årets Flip 4, men istället för 128 GB lagring kommer Flip 5 nu med 256 GB som standardalternativ. Om du behöver mer utrymme kan du få versionen på 512 GB.

Slutsats

 

Fördelar

  • Ingen lucka vid stängning
  • Mycket välgjord
  • Utmärkt täckskärm
  • Fantastisk prestation
  • Bra och pålitliga kameror
  • 5 års uppdatering

 

Nackdelar

  • Genomsnittlig batteritid

 

Galaxy Z Flip 5 behåller alla funktioner och funktionalitet som fungerade på Flip 4, och kombinerar den sedan med en större skärm och ett snyggare gångjärn. Sammantaget är detta en väldigt härlig telefon.